Equibitfit overtuigend positief over de Jackson ...

06/08/2021

Naast het vinden van het perfecte bit van je paard, is ook de pasvorm van je hoofdstel enorm belangrijk, hoewel dit wel eens door ruiters uit het oog verloren wordt. “Toch mag ook het belang van een goed passend hoofdstel niet onderschat worden om de veiligheid van paard én ruiter te garanderen”, vertelt Géraldine Vandevenne van Equibitfit.

Vandevenne legt zich al jaren toe op gebitsverzorging bij paarden en daardoor groeide haar interesse voor het ‘bitfitten’: “Ik merkte dat ruiters mijn regelmatig om raad vroegen als het ging over het vinden van een geschikt bit. Een slecht bit kan immers heel wat gebits- en problemen in de mond van je paard veroorzaken. Hierdoor kan je paard slecht lopen, minder goed presteren, vaker schrikken, … Het belang van een bit dat goed past, mag dus zeker niet onderschat worden”, gaat ze van start.

“Als je op zoek gaat naar een goed bit, is het om te beginnen al van belang dat je zelf even met het bit over je hand wrijft en nagaat of het bij jezelf geen irritaties veroorzaakt. Is het van zacht materiaal gemaakt? Werd het goed afgewerkt? Als je voelt dat het bit je hand al irriteert, is het alvast geen goed idee om dit in de mond van je paard te steken. De mond van je paard is erg gevoelig en daarom is goed materiaal van goede kwaliteit een absolute must. Wat betreft de lengte van bit die je nodig hebt, is dit makkelijk met een touwtje te meten. Een te lang of te kort bit zorgt voor schade in de mond van je paard. De dikte van het bit speelt tot slot ook een rol. Als je paard zijn mond niet meer goed dicht krijgt omdat je bit te dik is, spreekt het voor zich dat je best naar een dunner exemplaar op zoek gaat”.

Niet enkel het bit zelf, ook het hoofdstel moet goed passen: “Bij een hoofdstel is het belangrijk dat het de juiste drukpunten heeft en natuurlijk dat het goed past in het algemeen. Ikzelf werk heel graag met de hoofdstellen van LJ-Leathers. De hoofdstellen hebben verschillende pasvormen waardoor er voor elk paard wel wat wils te vinden is. Bovendien is de kwaliteit van dit merk ook erg goed: het leer is zacht waardoor het niet te ruw is op het hoofd van je paard, de gespen zijn van erg mooie kwaliteit én ze zien er ook nog eens schitterend uit. Eén van mijn favorieten is het Jackson van de Proselected by LJ collectie. Dit hoofdstel heeft een anatomische pasvorm waardoor het de natuurlijk bouw van het hoofd van je paard volgt. Dankzij deze vorm komen de drukpunten precies op de juiste plaats en is het hoofdstel erg aangenaam voor je paard om te dragen”, besluit ze.

Webshop powered by Marcando